Vuurwerk: vreugde en feest, helaas niet voor iedereen
Inmiddels is het alweer eind December, ”the most wonderfull time of the year”. Voor velen is het einde van het jaar een periode vol vreugde en feest. Samenkomen (hoewel dat deze tijd ook maar minimaal kan), lekker eten, vieren van diverse dagen en bijzondere tijden. Met de kerst achter de rug is de jaarwisseling niet ver weg. De jaarwisseling is een periode waar veel mensen naar toe leven. Het nieuwe jaar feestelijk tegemoet gaan en knallend het nieuwe jaar in. Deze periode gaat veelal gepaard met veel en divers vuurwerk. Ondanks dat groot vuurwerk verboden vanwege tssjaa dat weten we wel, wordt er toch een hoop geknald. (Let op! Kindervuurwerk (cat 1) is het hele jaar wel toegestaan). Dit kan voor velen veel vreugde en plezier oproepen, helaas geldt dit niet voor sommige honden. Soms gaan honden door een periode gepaard met veel angst. Maar wat kun je nu doen als jouw hond angst ervaart in deze periode? Of hoe kun je ellende voorkomen? Hieronder lees je meer..
De oplossing voor vuurwerkangst?
Helaas, hoe graag ik je een toverstafje zou willen geven zodat jij de angst van jouw weg zou kunnen toveren, dat lukt niet. Uiteraard wil niemand dat een hond angst hoeft te ervaren voor vuurwerk of andere harde geluiden, maar een simpele oplossing hiervoor is er niet. Zeker zul je wellicht met trainingen, oefeningen, opbouwen etc. een eind kunnen komen in het verminderen van de angst. Echter zul je daar niets aan hebben wanneer de vuurwerk periode al in volle gang is, gezien je dit in kleine stapjes wilt oefenen. Wil je in het nieuwe jaar hier wel onder begeleiding mee aan de slag? Klik hier voor meer informatie.
Voorkomen is beter dan genezen
Heb je een hond die eigenlijk helemaal niet zo bang is voor vuurwerk, houd dit dan zo. Ik zeg altijd een ongelukje zit in een klein hoekje. Wat ik daarmee wil zeggen is het volgende. Het gebeurt regelmatig dat een niet angstige hond ineens toch bang wordt voor vuurwerk, of nog erger vermist raakt door een onverwachte situatie. Niets is zo fijn als een hond die niet bang is voor harde geluiden zoals die van vuurwerk. Houd dit zo! Het kan altijd gebeuren, vuurwerk dat dichterbij is dat verwacht, of een moment dat je hond toch even geschrokken is. Hieronder een aantal algemene tips.
-
Wees een steunpunt voor je hond.
Angst (met daarbij schrikken) is een emotie, een gemoedstoestand waarin je je kunt bevinden. Wanneer jij je in een niet zo fijne gemoedstoestand bevind is steun hierin een belangrijk punt, wat dacht je van bijvoorbeeld een schouder om op te kunnen uithuilen. Een punt waar je emotie mag zijn wat het is, en hopelijk uiteindelijk plaats kan maken voor fijnere dingen. Dit houd dus in dat wanneer jouw hond schrikt of angstig is dat jij hem ook daarin mag steunen. Stel je voor, jij hoort een onwijs harde knal, je schrikt, springt op of verstijfd. Deze reactie is als een reflex, je hebt niet bedacht wat je ging doen na die harde knal toch? Maar wat nou als je na elke knal een toffe prijs kreeg. Hoe voel jij je dan na een knal? Verwachtingsvol, blij, een gevoel van oeeehhhhhggg daar komt t weer joepie!! Nou tof toch als jij dat gevoel bij jou hond ook kan creëren. Wanneer er plots een harde knal is waar jouw hond van schrikt, wees die schouder voor je hond, wees het punt waar hij zich veilig kan voelen. En als het allemaal een beetje mee valt, ga wat tofs doen! Doe een spelletje, maakt het leuk. Geweldig toch als jou hond een knal hoort, hij weet dat jij degene bent waar hij moet zijn voor steun en dat er zelfs ook wat leuks gebeurt! Een blij gevoel bij een knal omdat oeeeggghhhh joepie er weer is.
-
Zorg voor een goede uitrusting.
Je hebt het vast wel ooit ergens gezien een hond vermist door vuurwerk. Een hond die schrikt kan gekke dingen uithalen om bij die vreselijke plek weg te komen. Dit heeft er regelmatig voor gezorgd dat honden vermist zijn geraakt. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil.
Stap 1, is uiteraard de hond aan de lijn uitlaten (zeker wanneer deze angstig is voor vuurwerk). Zorg hier wel voor een goede stevige lijn. Controleer ook regelmatig de musketon, (de bevestiging van de riem aan halsband/tuig) wanneer deze tekenen van slijtage vertoont is de riem vervangen een must. Als je dan toch aan het checken bent, neem ook de riem zelf mee, schade = vervangen. Gebruik een gewone riem, desnoods zeker je deze aan jezelf. Gebruik geen flexi (uitrollijn), wanneer je hond schrikt en het op een rennen zet komt de klap op riem na een aantal meter pas. De kans dat jij de riem laat vallen is vrij groot, op dat moment komt de kast van de lijn ook nog achter de hond aan wat zorgt voor meer paniek en nog harder en verder weg rennen.
Stap 2, Zorg voor goed passend materiaal bij je hond. En te dunne lijn kan knappen. Niet goed passende spullen kunnen makkelijk af gaan en al helemaal in paniek. Laat je hier goed in adviseren door een deskundige op dit gebied (dierenwinkels of verkooppunt van bijvoorbeeld tuigjes). Gebruik desnoods een zogenoemd anti-ontsnap tuig, dit voor optimale veiligheid, indien deze goed gesteld is, is ontsnappen hieruit zo goed als onmogelijk.
Stap 3, Joepieeee oeehhggg dingen kunnen niet ontbreken in je jas tijdens het wandelen, waarom lees je hierboven.
Maar kan ik nu dan verder helemaal niks doen?
Zeker wel! Uiteraard zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je hond het toch ietsje makkelijker te maken in een voor hem angstige periode.
- Zoals hierboven beschreven, zorg voor steun indien nodig. Dus komt de hond bij je omdat hij iets eng vind steun hem dan. Wordt vooral niet boos, de hond voelt zich daardoor niet fijner, sterker nog misschien wel een stuk minder fijn. Ik snap dat je het niet leuk vind als je hond onrustig is, maar bedenk vooral dat ook hij zich niet fijn voelt.
- Zorg dat je hond naar een voor hem prettig plek kan gaan. Een plek waar vuurwerk minder goed te horen is, vaak is dat een rustig ”holletje”. Bied hem eventueel ook wat dekens aan, zo kan dat holletje fijner gemaakt worden en dekens dempen geluid. Vooral belangrijk is om hier niet te dwingen.
- Afleiding. Soms kan het helpen je hond zijn gedachten bij andere dingen te laten zijn. Zoals een lekker bot, een gevulde Kong, een gevulde speelbox etc.
- Blijf bij de hond, wees voorzichtig in deze periode van het jaar met het alleen laten van de hond. Wanneer het alleen zijn al wat lastig is en wordt verstoord door vuurwerk kun je begrijpen dat dat niet meehelpt. Blijf daarnaast bij de hond tijdens de jaarwisseling.
- Medicatie. Er bestaan verschillende soorten medicatie en supplementen die kunnen helpen in de ondersteuning van angst. De enige geschikte plek om te overleggen om hier wel/ niet mee te starten in bij de dierenarts! Het gebruik van medicatie is zeker niet het eerste waar je naar gijpt, maar het kan wel hulp bieden in sommige gevallen. Overleg met een gedragstherapeut mag ook altijd, echter blijft de dierenarts voor medicatie de lijdende persoon. LET OP! Gebruik nooit vetranquil tegen angst!! Dit is geen angstremmer maar een spierverslapper, wat maakt dat de hond nog alles mee krijgt, maar er niet meer op kan reageren. Te bedenken dat angst een gemoedstoestand is, is dit vreselijk.
Je kunt zeker aan de slag met angst door middel van begeleiding. Hiermee kun je na de jaarwisseling starten.
Wil je vragen stellen naar aanleiding van dit artikel of heb je hulp nodig in de begeleiding? Neem gerust contact op.
Ik wens jullie het allerbeste tijdens de jaarwisseling en hoop op een woeftastisch 2022!