Spel op de hondenschool
Vaak krijg ik de vraag of de pups ook mogen spelen tijdens de lessen. Regelmatig is mijn antwoord: ”dat weet ik nog niet, maar als het kan zeker een keer”. Of pups tijdens de lessen ook los van de lijn met elkaar mogen spelen is afhankelijk van een aantal dingen. Spel op de hondenschool is ingewikkelder dan het lijkt.
Waarom zou je spel op de hondenschool willen
Spelen op de hondenschool is bij uitstek de manier om voor mij als instructeur te vertellen over van alles. Wat laten de pups ons zien en wat betekend dat dan? Dit is een belangrijk deel van de puppycursus, leren zien wat jou hond ons verteld: lichaamstaal. Maar met alleen de lichaamstaal ben je er nog niet. Wat is nou een leuk spelletje? Wanneer zie je als het niet meer leuk is? en moet je dan vervolgens ingrijpen? zo ja hoe?
Spel dient begeleid te worden, wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen moet er worden ingegrepen. Uiteraard zorgen we hier tijdens de lessen voor indien we kiezen voor een spelletje, hier vertellen we wat we doen en waarom.
Al met al is een spel een uitermate geschikte manier om uitleg te geven en de eigenaren inzicht te geven in hondenspel. We willen altijd graag dat eigenaren goed worden in het zien van ”wat verteld mijn hond”. Zo voorkomen we dat eigenaren thuis in situaties terecht komen waar ze moeilijk mee om kunnen gaan. Maar er zitten ook een hoop haken en ogen aan spel.
Negatieve ervaringen
Waarom mogen niet alle pups met elkaar spelen als het zo belangrijk is om hierover te leren?
Allereerst dient de locatie van de les geschikt te zijn voor spel.
Zo is een omheining belangrijk of een ruim losloop terrein zonder gevaren.
Ook is een geschikte ondergrond belangrijk.
In het najaar trainen we voornamelijk op een ondergrond die bestraat is, dit is geen geschikte speelplek ivm uitglijden en het eventueel beschadigen van de gewrichten.
Zo is onze locatie in Groningen niet geschikt om de honden los te laten spelen (ondergrond is hard, en geen gehele omheining) Onze locatie in Sint Annen is in het voorjaar en in de zomer wel geschikt (in het najaar is er (bijna) geen mogelijkheid tot spel vanwege het drassige veld, wel bespreken we sociale contacten).
Nog een reden is dat je negatieve ervaringen wil voorkomen en een ontspannen gezellig spel wilt hebben.
Pups gaan door verschillende fase’s in het leven waarin het belangrijk is negatieve ervaringen zoveel mogelijk te voorkomen. Een negatieve ervaring kan namelijk als dusdanig naar ervaren worden dat het voor altijd bij blijft.
Soms is er een pupje wat steeds onderop terecht komt, deze kan vernemen dat andere honden niet leuk zijn. Wellicht wordt het pupje onzekerder en onzekerder. Dit is niet de bedoeling. Een spel dient als een ontspannen en gezellige bezigheid waar we leren wat wel en wat niet oké is. Bij deze onzekere pup wil je dus een andere hond die hier op een gepaste manier mee om weet te gaan.
Een pupje die leert zonder grenzen over iedereen heen te kunnen walsen is ook niet wenselijk. Dit kan leiden tot andere onwenselijkheden. Soms lijkt iets op spel wat ondertussen enkel en alleen een manier is om om te gaan met een stressvolle situatie.
Al met al hoe vind je de geschikt speelpartners?
Soms is dat inderdaad best lastig en kiezen we in een groepje ervoor om het sociale spel niet te laten plaatsvinden. Zo voorkomen we situaties die we niet willen hebben.
Hier kiezen we voor wanneer er geen gelijkwaardige speelpartners zijn of de omgeving niet geschikt is voor spel.
Wanneer er niet gekozen wordt voor spel, wordt er uiteraard wel theoretisch uitleg gegeven over spel.
Ontmoetingen
Ontmoetingen met sociale stabiele volwassen honden zijn des te belangrijker om sociale vaardigheden op te doen.
Tijdens de jonge honden lessen probeer ik een ontmoeting te plannen met andere honden (meestal een eigen of bekende hond). Dit doen we in de vorm van een wandeling, deze is onderdeel van de jonge honden lessen. We hebben het tijdens de lessen uitgebreid over het hoe en wat betreft het ontmoeten van andere honden en het los spelen tijdens een wandeling. Ook de lichaamstaal van de honden lichten we toe.
Maar socialiseren is toch nodig?
Dit klopt zeker!!
Echter socialiseren is het leren omgaan met..
Door in een groepje aan de slag te gaan leren de pups ook met elkaar om te gaan op afstand. Hoe begroet je andere honden op het veld netjes?
Moet je je altijd bemoeien met andere honden? — nee, het met rust laten van andere honden is ook een zeer belangrijke vaardigheid. Hier focussen we in de lessen ook op. Door elkaar te passeren en negeren leren honden zeker ook heel goed dat er andere honden op deze planeet bestaan. Echter hoef je er niet altijd wat mee.
Dit is iets wat we in de praktijk graag willen, honden die leren anderen met rust te laten en vooral te doen wat ze zelf waardevol vinden, onder begeleiding van ons. Daarnaast mogen ze af en toe best ontmoeten en is het belangrijk om in te zien hoe dit het best kan.
Sociaal contact tussen honden dient men met de aangereikte handvatten ook thuis te oefenen. Video’s opsturen is altijd mogelijk om feedback te krijgen!
Hoe leren we over spel, zonder spel op les
Tijdens de hondenschool lessen willen we jullie altijd van alles meegeven, echter kan dit soms niet in de praktijk. Bijvoorbeeld omdat het niet veilig kan, of omdat het zo lastig te zien is dat je graag 10x wilt bekijken of rustig wil bespreken.
Dit is de reden dat we jullie allemaal uitnodigen voor een theorieles tijdens de cursus. Zo kunnen we jullie met video’s, foto’s en teksten leren over de onderdelen die we tijdens de praktijk niet kunnen behandelen. Tijdens de privélessen maken we ook gebruik van de tijd om te vertellen over de hondentaal.
Regelmatig plannen we dan ook een lezing lichaamstaal, dit om nog dieper op deze onderdelen in te gaan.
Ik hoop zo een stukje duidelijkheid te hebben geven over hoe dit op de hondenschool gaat en waarom. Is het nog niet helemaal helder? Neem contact op via de contact pagina, we zijn altijd bereid tot toelichting.
Conclusie
Spelen op de hondenschool kan een goede toevoeging zijn! Maar hoeft niet altijd.
Hier zullen we dan ook zeker zo nu en dan eens voor kiezen als daar de mogelijkheden voor zijn.
- Zo dient de locatie geschikt te zijn, ons veld in Sint Annen is hiervoor geschikt (bij mooi/ droog weer).
- Geschikte speelpartners, vanwege de kleine groepjes op onze hondenschool proberen we zo goed mogelijk op niveau, leeftijd en grootte te selecteren. Wanneer er geschikte partners zijn die gelijkwaardig aan elkaar zijn, kan er gekozen worden voor spel.
- Socialiseren kan ook zonder los sociaal spel tussen pups op de hondenschool.
- Ook leggen we de focus op honden met rust laten en doen waar het om gaat.
- Wanneer we pups laten spelen doen we dit in kleine clubjes, om optimaal te kunnen begeleiden.
Bedankt voor jullie aandacht.
Wil je meer weten over deze lezing?
Stuur gerust een mail naar info@kimknapper.nl of volg onze Facebook om op de hoogte te blijven van de planning.