Een puppy / hond in huis in crisistijd.
Heb jij een pup in huis verwelkomd of ben je dat van plan binnenkort een hond te verwelkomen? Lees dan gerust verder…
Een pup in deze tijd blijkt toch heel anders in zijn werk te gaan dan een pup buiten de crisis om.
Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je naar de winkel gaat, mensen uitnodigt om je pup te laten wennen en bijvoorbeeld ook puppy cursus is nu niet mogelijk. Zou dat voor problemen kunnen zorgen?
Ik ben van mening dat je prima een pup kunt trainen en hem prima kunt socialiseren in deze periode.
Echter zijn er wellicht mensen die denken juist nu makkelijk een pup in huis te nemen, wellicht omdat ze nu meer tijd hebben vanwege bijvoorbeeld het niet kunnen doen van hun werk. Dat lijkt allemaal erg leuk, maar wanneer je aan een pup begint komen er meer dingen om de hoek kijken dan alleen tijd om het hondje op te voeden en te trainen. Ook de kosten zijn een belangrijk onderdeel waar naar gekeken moet worden, past het wel in het dagelijks leven van het gezin? En wat als de crisis voorbij gaat en het wat ‘’normalere’’ leven weer gaat beginnen? Daarbij komt ook nog dat je niet zomaar een hond kunt aanschaffen. Welk ras past bij mij? Wat zijn mijn wensen en de mogelijkheden? etc.
Mocht je erover nadenken om een volwassen hond of pup aan te schaffen kijk goed naar de mogelijkheden en maak vooral geen overhaaste beslissing.
Mocht je graag de opties willen bespreken de afspraken keuze advies vinden momenteel plaats via FaceTime.
Hoe zit dat met opvoeding, training en socialisatie?
Een puppy cursus is zeker ook nuttig wanneer je geen lessen in een groep kunt volgen.
Vaak denken eigenaren van pups dat het belangrijk is dat honden met soortgenoten kunnen ravotten tijdens een cursus echter is dat nou juist net waar de groepslessen en ook de privé lessen bij ons niet voor dienen. Om goede redenen word er tijdens de meeste lessen op hondenscholen beperkt sociaal contact tussen de honden toegelaten. Wij kunnen niet bieden wat jullie in het park doen, buiten in het bos oid.
De vragen die opkomen tijdens het proces van trainen socialiseren etc zijn het belangrijkste. Hoe werkt het zindelijk maken van mij hond? Wat als hij blijft bijten? Mag hij op de bank? Hoe leer in hem van mijn broodje af te blijven? etc etc.
Wanneer je nou meer wil weten en hulp nodig hebt schakel een deskundige in. Een cursus is waarschijnlijk nog wel belangrijker voor de eigenaar dan voor de pup.
De band opbouwen SAMEN! jij en je pup. Jij moet belangrijk worden voor de pup. Maar hoe gaat dat nou?
Hoe werkt socialiseren nu je niet naar alles toe kunt gaan? Niet alle mensen jou hondje kunnen aaien etc.
Nou eigenlijk werkt het ongeveer hetzelfde als anders. Wij mensen hebben vaak de neiging om te veel te willen en minder op ons hondje letten wat hij nou eigenlijk zelf van de situatie vind. Een hond hoeft niet overal bovenop te staan om het te leren kennen. Sterker nog dat is voor een pup altijd te veel van het goede. Afstand houden, naar de hond kijken en subtiele dosis van prikkels zijn belangrijke onderdelen van de socialisatie. Kijk eens goed naar de lichaamstaal en bied prikkels subtiel aan. Een ommetje kan al een hele belevenis zijn. En als hij even buiten is geweest heerlijk slapen! Een hond verwerkt prikkels door middel van slapen, dit is dan ook de voornaamste bezigheid van een jonge hond.
Hoe kan jij de lichaamstaal lezen, wat betekent het als hij niet naar buiten wil?
Voor al deze vragen en voor een begeleiding op maat kun je terecht bij ons voor puppybegeleiding. De begeleiding kan 1 op 1 plaatsvinden, (privélessen zijn mogelijk). Vind je dit niet fijn of val je in een risicogroep dan kan een begeleiding plaats vinden via FaceTime, vragen mogen per mail, op de hoogte gehouden worden van verloop van begeleiding van de pup kan via video’s.
Mocht je een pup in huis hebben wil ik jullie een prachtige tijd wensen! En vergeet niet vragen en contact opnemen staat vrij.