Detectie lessen Groningen

Detectie is het opsporen/ waarnemen van… een uitermate geschikte bezigheid voor vele honden, het opzoeken van een bekende geur en vervolgens jou als eigenaar duidelijk maken waar deze gevonden is. Met behulp van de hondenneus een aangeleerde geur opsporen is wat je/je hond gaat leren tijdens detectie. De honden op het vliegveld die zoeken naar narcotica, eten, geld etc. je hebt het vast weleens gezien –> de detectie hond. Een geschikte ”sport” om ook hobbymatig te ondernemen met jouw hond.

Detectie hond

Wat is detectie

Detectie is een vorm van neuswerk waarbij de hond leert een geur te zoeken en bij vinden te verwijzen (aangeven op een aangeleerde wijze waar de ”bron” zich bevind).

Tijdens detectie werk je in eerste instantie met 1 specifieke geur waarmee jullie samen gaan trainen. Detectie is een hobby/sport/werk die op veel verschillende plekken kan worden uitgeoefend. In de praktijk zien we de detectie honden aan het werk in de zoektocht naar diverse drugs, grote hoeveelheden geld, telefoons etc. Iets minder bekend maar niet minder onbelangrijk: detectie honden worden bijvoorbeeld ook ingezet in de zoektocht naar bedwantsen.

Al met al een grote hoeveelheid aan mogelijkheden en met zich mee brengende uitdagingen binnen het trainen van detectie.

Voor wie zijn deze lessen geschikt

Mits voldoende motivatie van zowel hond als eigenaar is elke hond/ras/eigenaar geschikt om zich bezig te houden met detectie. De voorwaarde is dat de hond enige basis heeft in training en sociaal is naar instructeur. Vaardigheden als mee wandelen aan de slappe lijn, samen spelen (eigenaar-hond), zit, af en/of wacht zijn een must.

Binnen de hondenschool wordt vooral de focus gelegd op het hobbymatig trainen van de hond in detectie. Mocht je in de werkveld aan de slag willen of training zoeken waarbij het doel anders is dan hobby, neem gerust contact op voor het kijken naar de mogelijkheden. Indien nodig worden jullie doorgestuurd naar de juiste plek voor het uitoefenen/ trainen van detectie binnen de behoeftes.

Twijfel je of jullie geschikt zijn? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden

Hoe ziet een les eruit

Voor dat we de les met hond starten is er een moment van ongeveer 5 minuten waarin er samen besproken wordt waar hond en geleider staan in de training, wat de verwachting is van de les, en hoe we precies aan de slag gaan (plan). Overige punten mogen hier uiteraard ook worden aangestipt. Bij dit korte moment mag de hond (mits kalm) aanwezig zijn of in de auto wachten.

We starten met de eerste oefen ronde volgens plan (+/- 10 á 15 min) na de eerste oefen ronde is er een moment om te evalueren. Waarna de oefening wordt herhaald/ aangepast/ een stap in training omhoog gaat voor oefen ronde 2. Na de 2e oefenronde wordt deze geëvalueerd en wordt er besproken wat thuis/ elders geoefend kan gaan worden en maken we indien gewenst een nieuwe afspraak.

Tijdens de lessen ligt de nadruk op het aanleren door gebruik te maken van beloningen in vorm van onder andere voer/koekjes en spel.

Het is niet toegestaan gebruik te maken van een slipketting, jachtlijn zonder dubbele stop, halti of flexilijn.

Handig om te weten

Detectie trainen we met behulp van een systematisch plan, wat inhoud dat het een type training is waarbij je samen met je hond meerdere trainingen/ lessen nodig bent om het doel te halen. Wanneer je aan de slag gat met detectie is het vang belang dat jullie thuis ook aan de slag gaan met trainen en je bijkomende huiswerk.

Mocht iets onduidelijk zijn is er altijd de mogelijkheid hierover mailcontact te hebben.

Na inschrijven

Wanneer je helemaal enthousiast geworden bent, is het tijd om je in te schrijven, dat kan via de knop iets lager op deze pagina.

Op het moment dat je inschrijving binnen is gekomen ontvang je een korte vragenlijst. Deze vragenlijst is bedoelt om een inzicht te krijgen van de verwachtingen, kunnen, mogelijkheden en overige belangrijke zaken als medische gegevens van de hond. Wanneer deze vragenlijst retour is wordt er telefonisch contact gezocht voor een kennismaking. Mochten er vragen zijn kunnen die gesteld worden, gaan we graag samen aan de slag plannen we direct een afspraak.

Waar en wanneer zijn de detectie lessen

De detectie lessen worden gegeven op planning.

De lessen worden vanaf Januari 2024 gegeven op onze binnen locatie in Ten Boer

Ben je er helemaal uit en wil jij je opgeven? Dat kan met de knop hieronder.
Je krijgt reactie via de mail en een uitnodiging voor een telefonisch intake gesprek.

 Direct inschrijven!

Heb je een vraag over de detectie lessen Groningen? Stel hem hieronder

Contact puppytraining

Volg Kim Knapper hondentraining  ook op Facebook en instragram